Newsletter - Dobrý Úsudek - Leden

Vítejte u Dobrého Úsudku

prvního českého newsletteru o úsudkovém forecastingu
a souvisejících tématech od think-tanku České priority

České priority se rozvíjením úsudkového forecastingu a souvisejících metod zabývají od roku 2020, především skrze turnaje OPTIONS a FORPOL. V červenci 2023 jsme sestavili Odborný Predikční Tým (OPT) složený z nejúspěšnějších účastníků našich turnajů, který pomáhá připravenosti veřejných institucí a volbě informanějších rozhodnutí o budoucnosti.

Novinky z českého forecastingu

Na webových stránkách týmu OPT nově naleznete report, který jsme vypracovávali společně s Analytickým oddělením Generálního štábu Armády České republiky. Cílem společné práce bylo zhodnotit vybrané indikátory ovlivňující chování občanů České republiky v případě rapidně se vyvíjející krize, která by zasáhla české území.

Forecasteři našeho OPT se domnívají, že kombinace predikcí o budoucnosti, které jsou obsažené v reportu indikuje postupně se snižující připravenost a ochotu českých občanů bránit zemi v případě rozsáhlé krize bezpečnostního rázu.

Z reportu pro ilustraci vybíráme ukázkovou predikci, která se týkala vývoje procentuálního podílu českých domácností, které budou tvořeny jednou osobou.

Proč jsme do tématu ochoty Čechů bránit zemi vložili tuto zdánlivě nesouvisející otázku?

Celé téma reportu jsme zpracovávali z různých úhlů pohledu, jeden z opakujících se zásadních aspektů byla role osobních závazků. Tato otázka se zaměřuje právě na jeden z takových závazků. Předpokladem je, že stoupající podíl jednočlenných domácností na populační úrovni může indikovat pokles rodinných závazků, který pak činí případný odchod ze země v případě krize jednodušším.

Novinky ze světového forecastingu

Risks and Benefits of AI (OECD + Hypermind)

Platforma Hypermind, která využívá koncept predikčních trhů i úsudkový forecasting, spustila poměrně nedávno turnaj ve spolupráci s OECD Foresight Unit, která se aktuálně zabývá budoucností umělé inteligence. Turnajovým specifikem je to, že je složen z několika částí. V první fázi, která ale již skončilo, bylo úkolem forecasterů vytvářet návrhy otázek, ze kterých si expertní skupina OECD vybrala ty nejvíce relevantní, na které následně forecasteři predikují. Myslíme, že vícefázový turnaj to zajímavým způsobem, jak zapojit kreativitu forecasterů i mimo samotné predikování. 

A World of Crises (Hypermind)

Hypermind také testuje schopnost identifikovat rozvíjející se krize ve světě. V poměrně novém turnaji A World of Crises forecasteři predikují pravděpodobnost výskytu různých typů krizí v 15 vybraných zemích světa. Doporučujeme se na soutěž podívat, koncept je to zajímavý… nicméně přidáváme varování - pokud se chcete turnaji věnovat, zabere kvůli vysokému počtu vyplňovaných informací poměrně hodně času. Navíc je potřeba potvrzovat nebo měnit predikce každých 15 dní. Posledním specifikem je fakt, že jednotlivé typy krizí záměrně nejsou příliš přesně definovány, tím pádem mohou být podmínky vyhodnocení vnímány forecastery a organizátory odlišně.

Zajímavá forecastingová otázka ze zahraničí

Jednou z nejpopulárnějších otázek na platformě Metaculus je aktuálně ta, která se dotazuje na příštího prezidenta USA. Souboj je velmi vyrovnaný, ale Donald Trump má podle forecasterů aktuálně nejvyšší šanci na zvolení, nad svým nejpravděpodobnějším rivalem Joe Bidenem vede jen těsně (50 % ku 49 %). Ještě před nedávnem forecasteři dávali jisté šance Trumpově soupeřce v republikánských primárkách Nikki Haley, nyní však již všichni potenciální oponenti Trumpa i Bidena mají svorně přisouzenou pouze 1 % šanci na zvolení.

Superforecasteři GJO a jejich výhledy pro rok 2024

The Economist již tradičně ve spolupráci s projektem Good Judgement Open (GJO) zveřejnil výběr otázek pro rok 2024, na které forecasteři GJO odpovídali. Na stránkách The Economist se příští rok může objevit i vaše predikce, stačí se zúčastnit výzvy běžící do října 2024, informace naleznete zde.

Chcete odebírat forecastingové novinky?