Jak pomáhat analytikům státu?

Společné cíle, společné starosti

V průběhu posledních let řada lidí na různých ministerstvech poznala, že mají podobné cíle a ambice: vytváří nebo používají analytické podklady, pracují s daty, snaží se, aby veřejné politiky a rozhodnutí byla opřená o empirii. Taky poznávali, že řeší podobné problémy. Kromě například (ne)dostupnosti dat mnohé z nich trápilo i to, analytici jako profesní skupina - a zčásti ani analytická práce šířeji - nemají pevné místo ve státní službě a často ani v možnostech vzdělávání. (Byť koncepce rozvoje veřejné správy na ně do nějaké míry myslí, což je dobře.) Začínali setkáváním po práci, pak dali dohromady pracovní skupinu.

Nejen analytici pracují s poznatky

Protože České priority mají podobné cíle, přemýšleli jsme, jak tyto lidi a jejich snahy podpořit zvenčí.  Nechtěli jsme ale suplovat běžné vzdělávání. Také jsme tušili, že tento problém - jak pracovat s daty a poznatky a jak zajistit, aby to k něčemu bylo - řeší i lidé, kteří si neříkají analytici a nejsou součástí analytických týmů. A že by pomohlo zlepšovat nejen dovednosti jednotlivců, ale práci celých týmů, v technických i netechnických směrech.

Takové jsou zhruba premisy projektu PANK který jsme s tímto záměrem navrhli a který podpořila Technologická agentura v programů Éta. Cílem bylo v praxi reálných týmů na ministerstvech ověřit, co pomůže při zlepšování toho, čemu jsme začali říkat "práce s poznatky". Co pomůže lépe řídit práci týmu na nesnadných analytických úkolech? Co pomůže lépe využívat data, existující poznatky, literaturu, analytické metody? A co pomůže k tomu, aby výsledky analytické práce skutečně někdo využil?

Spolu s nimi, nejen pro ně

Spolu s námi se do projektu pustilo šest týmů na 4 ministerstvech a jednom dalším úřadu. Členové a vedoucí těchto týmů nám věnovali svůj čas a energii, abychom jejich práci poznali zblízka a spolu s nimi zkoušeli různé postupy a zlepšováky. 

Tipy a triky z praxe

Díky tomu - a díky času a vstřícnosti mnoha kolegů ve veřejné správě - teď máme sadu otestovaných návodů na zlepšení práce s poznatky. Za pár týdnů budeme spouštět webový nástroj, kde budou všem dostupné spolu se sadou doporučení na systémovou změnu. 

V příštím díle seriálu odkryjeme, jak se práce s týmy vyvíjela a jak se tím proměňovalo naše uvažování o práci s poznatky v české veřejné správě.